25 september 2019
Op de nieuwe website van het Handboek Gevelisolatie vinden bedrijven en opdrachtgevers alle relevante informatie over gepleisterde gevelsystemen. Het zeer complete, oorspronkelijk in papieren vorm verschenen boek is verwerkt tot 450 webpagina’s. Via een uitgebreide menustructuur kan de informatie worden geraadpleegd. “Zo is alles overzichtelijk en snel te vinden”, zegt auteur Rob van Boxtel.
Van Boxtel is sinds 2005 werkzaam bij de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA). Hij stond aan de wieg van het Garantiefonds Gevelisolatie, de voorloper van Stichting Gevelgarantie. In 1992 was hij werkzaam bij de Landelijke Specialisten Gevelisolatie (LSGI). Deze vereniging bracht folders op de markt om bedrijven en opdrachtgevers te informeren over alle aspecten van gevelisolatiesystemen en de wet- en regelgeving. Om de brei aan losse uitgaven overzichtelijk te maken, verwerkte Van Boxtel de informatie in ‘95 tot een compleet handboek. Hiervan werden alle drieduizend exemplaren in korte tijd verkocht. Om de kennis voor de branche te behouden, maakte hij het handboek gereed voor het internet. Nu is de inhoud dus eenvoudig en snel vanaf de desktop of mobiel te raadplegen. Van Boxtel maakte de nieuwe website niet vanuit de NOA, maar geheel zelfstandig.
1995? Is het handboek eigenlijk wel up-to-date?
“In het Handboek Gevelisolatie staat alle relevante kennis over gevelisolatie, de opbouw van systemen en het voorbereiden en afwerken van de pleisterlaag. Er staan natuurlijk dingen in die niet meer zo actueel zijn, zoals de informatie over krabpleisters, systemen op foamglas of steenwol. Dat kan er misschien uit, maar ik heb ervoor gekozen om zo volledig mogelijk te zijn. In mijn vrije tijd heb ik vele uren besteed om alle informatie opnieuw te rubriceren en in te delen. Feitelijk heb ik het handboek in 450 mootjes gehakt, zodat alles overzichtelijk en snel te vinden is.”
Er is een apart hoofdstuk over onderhoud. Voor wie is dit bedoeld?
“Deze informatie helpt opdrachtgevers om het werk na de oplevering in een goede staat te houden. Over schades heb ik een apart tabblad opgenomen. Schade kan ontstaan door werken met hoge druk, overschilderen, een BBQ tegen de gevel of klimplanten die de mortel aantasten. Ik heb een hovenier gebeld om alle typen klimplanten in kaart te brengen. De Latijnse namen vind je op de website.”
Dat maakt de site zeer interessant voor opdrachtgevers!
“Je kunt je natuurlijk afvragen of je alles zomaar op internet moet zetten. Ik ben daar een keer over gebeld door een stukadoor. Hij werkte net even anders dan in het handboek beschreven staat. Maar ik denk dat het juist heel belangrijk is om transparant te zijn. Er is een nieuwe mentaliteit ontstaan. Mensen willen online alles uitpluizen. Maar we zien ook een wildgroei aan informatie. Ik denk dat het belangrijk is om betrouwbare kennis te verspreiden.”
Denk je dat veel mensen het handboek zullen raadplegen?
“Dat hoop ik wel. Ik zou het persoonlijk heel erg heel leuk vinden als het een groot publiek krijgt. Als ik kritisch ben op de inhoud, dan is het vooral over de steenstrips. Die zijn de laatste tijd veel toegepast en in 1995 nog amper. Ik vrees dus dat ik binnenkort opnieuw in de pen moet klimmen. Een beetje hulp zou trouwens best welkom zijn. Enthousiastelingen met bouwkennis zijn die graag een bijdrage willen leveren aan de site, kunnen zich bij mij melden!”